Brug toilettet på en miljøvenlig måde

Vidste du at den gennemsnitlige københavner skyller 17 liter rent drikkevand ud ved træk i toilettet hver eneste dag? Det er umiddelbart svært at finde et alternativ til toilettet – for vi skal jo alle på toilettet flere gange om dagen, og der er ikke rigtigt nogle alternativer (i hver fald ikke nogle, som er særligt lækre). Men kan du så gøre andre tiltag for på en eller anden måde at kompensere for de mange liter, der fosser ud hver dag?

I nedenstående guide finder du en række små tips og tricks til en mere miljøvenlig brug af toilettet.

Gør rent på en miljøvenlig måde

Dit badeværelse og dit toilet SKAL gøres rent jævnligt – det er det sted i dit hjem, som huser flest bakterier og affaldsstoffer, og det skal altså fjernes af hensyn til både hygiejne og dit helbred. Rigtig mange mennesker anvender rengøringsmidler med skrappe kemikalier for at komme grundigt i dybden med rengøring af badeværelset. Kemikalierne er effektive – og rigtig skadelige for både dig og miljøet. Og du behøver faktisk slet ikke bruge kemikalier for at gøre toilettet rent. Der findes andre og meget mere miljøvenlige måder at gøre rent på – som også er sundere for dig og billigere.

Brug for eksempel et miks af bagepulver, æblecidereddike og kogende vand til at gøre hele badeværelset rent med. Når du rengør toilettet, så drys først bagepulver ned i toilettet, og lad det virke i cirka en halv time. Miks derefter kogende vand og æblecidereddike, og hæld ned i toilettet. Skrub med toiletbørsten, indtil de sidste bakterier er væk. Nemt, enkelt og miljøvenligt. Skal det dufte, så tilføj lidt tea tree olie eller citron. Brug blandingen til at gøre rent med to gange om ugen.

Brug mindre toiletpapir

Du kan ikke undgå at blive chokeret, når du kigger på den statistiske brug af toiletpapir. En gennemsnitlig dansker bruger nemlig 57 stykker toiletpapir om dagen. Det svarer til 1-2 ruller om ugen og 100 ruller om året. Over en livstid har du således brugt  384 træer på at tørre dig bagi – og det er kun dig! Alle andre bruger gennemsnitligt samme mængde.

Toiletpapir står faktisk for 15% af skovrydning på verdensplan, og forskere har nu fundet ud af, at brugen af toiletpapir påvirker klimaet i endnu højere grad en køretøjer med højt brændstofforbrug. Du bør derfor straks stoppe med at bruge flere-lags toiletpapir, da det er vanvittigt skadeligt for miljøet. Overvej ligeledes at bruge toiletpapir, der er lavet af bambus i stedet for træer. Jo mere bambus, man skærer, jo mere vokser den – og den er dermed den mest miljøvenlige måde at lave toiletpapir på.

Og brug nu bare mindre toiletpapir! Det kan du sagtens.

Skift dit toilet ud med et miljøvenligt af slagsen

Der bliver forsket massivt i miljøvenlige toiletter. Således er der allerede toiletter med spareskyl og vacuum toiletter, hvor et negativt tryk anvendes til at suge toilettets indhold ud. Der bliver desuden forsket i toiletter med saltvandsskyl, så vi ikke spilder vores dyrebare drikkevand på toilettet. Hold godt øje med forskningen, for der sker rigtig meget på området lige nu.